Turism RomanescTurism Romanesc

Petrece timp frumos in minunata noastra tara

Cazanele Dunarii

Cazanele Dunarii reprezinta cel mai impresionant sector al Defileului Dunarii, delimitat de gurile de varsare ale raurilor Ogradena si Plavisevita si strabatut de fluviu prin cele mai inguste si impunatoare zone ale defileului. Peisajele in aceasta zona sunt de nedescris, atmosfera extrem de linistita, dand impresia unor taramuri vechi. Cazanele Dunarii au o lungime de 9 km si apartin de Parcul Natural Portile de Fier. La cele mai multe dintre atractiile turistice se poate ajunge pe jos, cu masina sau chiar intr-o plimbare cu barca. De asemenea sunt organizate si numeroase tururi turistice, in functie de zonele de interes.

Principalele atractii turistice la Cazanele Dunarii

Rezervatia Cazanele Dunarii include Cazanele Mari si Cazanele Mici, fiind situata la 16 km de localitatea Orsova. Cazanele Mari au o lungime de 3.8 km, stramtoarea incadrandu-se intre Cicarul Mare (318m) si Stirbatul Mare de pe teritoriul sarbesc – Veliki Strbac (768m). Cazanele Mici au o lungime de 3.6 km, cuprinse intre Ciucarul Mic (313m) si Stirbatul Mic aflat de asemenea pe teritoriul sarbesc – Mali Strbac (626m)

Chipul lui Decebal este o sculptura imensa in stanca de 55m inaltime, 25m latime, fiind cea mai mare de acest gen din Europa. Sculptura se afla in zona Cazanelor Mici si a fost realizata de 12 sculptori alpinisti. Lucrarea a durat aproximativ 10 ani, fiind finalizata in 2004.

Manastirea Mraconia  este situata pe valea cu acelasi nume. Manastirea ofera un cadru aparte, ea fiind construita la inaltime, in locul unui fost observator de dirijare a vaselor pe Dunare. Data ridicarii acestei manastiri nu este cunoscuta, aceasta fiind parasita de calugari in anul 1453, cand a fost invadata de turci. In aceasta zona, din cauza reliefului, nu este posibila trecerea simultana a doua sau mai multor vase. De asemenea, cu trecerea timpului o parte din ruinele manastirii au fost purtate de ape, ceea ce a mai ramas fiind vizibil doar atunci cand nivelul apelor nu este ridicat.

Tabula Traiana este pozitionata la iesirea catre malul sarbesc, in zona Cazanelor mici, in continuarea statuii lui Decebal. Este un monument mai vechi de 2000 de ani, o placa fixata in stanca de 1.75m inaltime, 4m lungime. Conform datelor istorice au fost daltuite 10 astfel de tabule, Tabula Traiana fiind singura ramasa pana astazi. Tabula este un monument inaltat de imparatul Traian si dedicat trupelor imperial romane, care marsaluiau spre Dacia in anul 105.

*sursa foto: https://www.facebook.com/agrementcazaneledunarii/Leave a Reply

Your email address will not be published.

*
*
*