Turism RomanescTurism Romanesc

Petrece timp frumos in minunata noastra tara

Cimitirul vesel de la Sapanta

Cimitirul vesel” este unicul loc din Romania si din lume, unde arta lemnului a depasit limitele obisnuite ale creativitatii. Acesta se afla in satul Sapanta, judetul Maramures, in partea de nord a Romaniei, la granita cu Ucraina. Este o destinatie recomandata pentru vizitat, avand un istoric imens in ceea ce priveste turismul. In acest loc se gasesc aproximativ 800 de cruci mortuare sculptate, inscriptate si viu colorate, fiecare in parte fiind personalizata cu un text care vorbeste haios despre viata decedatului.

Artistul, un localnic al satului (Ioan Stan Patras) creeaza o lume unde frumosul, umorul si adevarul pot coexista, chiar daca moartea in general aduce teama si tristete. Inspiratia provine din legendele dacilor, care crezand faptul ca moartea este doar o trece spre cealalta lume, spre viata vesnica, si nu un sfarsit definitiv, aveau o atitudine vesela inaintea mortii, fiind nerabdatori si onorati sa isi intalneasca zeul suprem (zeul Zamolxe).

Culorile vii sunt o caracteristica unica in Cimitirul Sapanta

Lemnul folosit pentru crearea crucilor este stejarul iar culoarea aplicata pe suprafata crucii este cunoscuta drept albastru de Sapanta, culorile folosite pentru imagini sau texte fiind mereu culori vii (rosu, galben, albastru, verde). Fiecare prelucrare (pictura, inscriptie, sculptura) era/ este realizata manual, decoratiunile fiind preluate din modele tesaturilor textile, portilor de lemn sau a diverselor motive solare.

Timp de 50 de ani, prelucrarea operelor de arta a fost realizata de catre Stan Ioan Patras. Chiar si in ziua de astazi, localnicii isi pun bani deoparte pentru a-si achizitiona cruci cu modelul celor din cimitirul din Sapanta. Locuinta artistului este deschisa pentru turisti. Acesta avand si ucenici, dupa moartea sa, activitatea a fost preluata de unul dintre ucenicii sai, Dumitru Pop Tincu, operele de arta fiind prelucrate in acleasi stil ca ale artistului.    

Ioan Stan Patras, artist popular, sculptor, poet si pictor a trait in perioada 1908 – 1977. Familia din care provenea se ocupa cu prelucrarea artistica a lemnului. De la varsta de 14 ani sculpta cruci, dar abia in jurul varstei de 27 de ani (1935) a realizat prima cruce mortuara cu un epitaf inscriptat pe ea.

Artistul a continuat activitatea in acest ton, fiecare cruce pe care o prelucra fiind unica. Crucile contineau initial doar numele, varsta si ocupatia defunctului. Cu timpul, artistul compunea epitafuri usor umoristice, de lauda sau de dojana cu 2 – 11 versuri. Apoi au fost realizate mai multe modificari precum pictatul crucilor sau adaugarea diferitelor texte.

Imaginile reprezentau fie meseria personajului (vanator, padurar, agricultor, bucatareasa, gospodina), fie caracterul sau scene din viata acestuia sau chiar tragedia care i-a pricinuit moartea. Textele adaugate de decor erau uneori hazlii sau ironice. Toate acestea au contribuit la numirea cimitirului in care au fost amplasate creatiile sale drept “Cimitirul Vesel”.Leave a Reply

Your email address will not be published.

*
*
*